Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms onsdag 13.03.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes et vedvarende svake lag i snødekket, laget er vanskelig å påvirke, men vær oppmerksom der snødekket er tynt, særlig rundt skoggrensen.

Skredfarevurdering

Det er vedvarende svake lag i snødekket. Det er lenge siden det har vært meldt inn faretegn tilknyttet laget, da det for det meste ligger dypt i snødekket og er vanskelig å påvirke. Det er derfor trolig bare få steder det er mulig å løse ut skred, men skred kan bli store. Vær særlig forsiktig der snødekket er tynt eller mykt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 12. mars 2024

Det er et hardt og vindpreget snødekke til fjells. Etter en mild periode er snødekket stort sett våt eller gjennomfuktet i lavlandet. Over mildværsgrensen ligger det ca 5 cm løs ubunden snø. I høyden har det dannet seg et tynt skarelag.

Det er generelt lite snø i fjellet og mye oppstikkende stein.

Mildvær i slutten av januar gikk opp til 800-1000 moh og dannet et skarelag. Rundt dette skarelaget er det observert svakt lag av kantkorn. Mange steder er dette beskyttet av overliggende flak, men sannsynligvis kan det påvirkes der snødekket er tynt. Helt nordvest i regionen ute mot kysten er trolig ikke laget relevant.

Det er observert kantkorn nært overflaten som følge av stor variasjon i døgntemperatur. Hvis laget snør ned kan det bli et skredproblem.

Fjellvær

Tirsdag 12. mars 2024

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordvest. -15 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Onsdag 13. mars 2024

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst. -14 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Tilskyende utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS